Project Halkast

Enige tijd geleden kocht ik een kast voor in de hal. Ik vond het een hele mooie kast maar, gek op glas als ik ben, ik vond het jammer dat er ‘maar’ blank glas in zat. Dus aan het tekenen geslagen en aan het werk gegaan. Zie hieronder het resultaat.

Het voorbeeld
Eerst ontwerp je een voorbeeld.
Koperfolie
Kleinere werken worden niet met lood vervaardigd maar het glas wordt dan omwikkeld met koperfolie die dan gesoldeerd wordt.
Alles omwikkeld
Wanneer alles omwikkeld is ziet het er ongeveer zo uit.
Soldeerwerk
Het gehele werk moet aan de voor- en achterzijde helemaal gesoldeerd worden. Normaal gesproken zou ik er goed op letten dat de dwarslijn onderin keurig recht zou zijn maar, zoals je zult zien, valt deze lijn straks helemaal uit het zicht.
Schoonschrobben
Na het solderen wordt het hele werk goed schoon geschrobd om het vervolgens te kunnen patineren.
Patineren
Na het patineren wordt het werk nog een keer schoongemaakt en opgepoetst zodat het een mooie glans krijgt. Ik heb dit keer gekozen voor een koper patina, omdat dit mooi bij de kleur van de kast komt.
Oude glas verwijderen
Het oude glas is natuurlijk verwijderd, anders is er geen plaats voor het nieuwe werk. Tevens de oude stopverf vervangen voor glasband.
Schilderstape
Het nieuwe werk zet ik even vast met een paar stukjes schilderstape om het geen kans te geven uit het venster te vallen terwijl dat ik de glaslatten en de spijkers en hamer pak.
Het plaatsen van de glaslatten
Vervolgens worden de glaslatten geplaatst.
Plaatsen glaslatten
Uiteraard had ik ze gemarkeerd om te weten welke in de linker of rechter deur moesten en welke onder, boven, links of rechts moeten.
Lampjes
Wanneer het enigszins mogelijk is werk ik ook altijd met lampjes.
Sfeervol
Behalve dat het sfeervol is, zorgt het natuurlijk ook voor licht in de duisternis!
Donkere achtergrond
Omdat je, als je een kast in kijkt, in het donker kijkt dacht ik dat het ’t beste zou zijn wanneer ik er een donkere achtergrond achter zou maken. De inkijk in de kast, door het blanke glas, was ik inmiddels al lang beu.
Niet tevreden!
Dit gaf echter helemaal niet het gewenste effect en ik was er dan ook helemaal niet over tevreden!
Iets anders proberen
Misschien dan toch maar een witte achtergrond proberen.
Witte achtergrond
Met een witte achtergrond er achter jaaaaaaa, dan wordt het een heel ander verhaal!